Alsaská slaná bábovka

zpět knávo dům

zpět knávo dům

ALSASKÁ SLANÁ BÁBOVKA
Délka přípravy: 2 hodiny
Doba pečení: 50 minSuroviny na jednu bábovku (forma o průměru 20 cm)
400 gr mouky
10 gr soli
150 gr změklého másla
2 vejce
20 cl vlažného mléka
25 gr čerstvého droždí
150 gr slaniny
100 gr sekaných vlašských ořechůZadělat kvásek a nechat vzejít na dvojnásobek původního objemu.

Zbylou mouku, mléko a obě vejce zpracovat v těsto, připojit
změklé máslo a dobře prohníst.

Přidat kvásek a důkladně těsto propracovat, až se začne odlepovat od nádoby.

Posypat trochou mouky, přikrýt látkovým ubrouskem a dát kynout v teple – např.
u radiátoru.

Poté těsto několikrát propíchnout obráceným koncem vařečky a přidat sekáné ořechy a na kostičky pokrájenou slaninu.

Důkladně máslem vymazat bábovkovou formu ve všech záhybech až nahoru, do spodku umístit v každém záhybu půl vlašského ořechu, nalít těsto a nechat kynout až je forma plná.

Poté péci (200-210 stupňů Celsia) zhruba 50 minut. V případě, že bábovka moc tmavne, přikrýt pečícím papírem.

Vychladlou bábovku vyklopit a servírovat (s dobrým bílým vínem, dodávám já).

Dobrou chuť,

Irena

%d blogerům se to líbí: