Recept na „Pravou jihočeskou kulajdu“

Zpět knávo dům

Zpět knávo dům

Ingredience:
  • hrst čerstvých hub (hřiby, křemenáče, lišky)
  • 6 větších brambor
  • špetka kmínu
  • nové koření
  • černý pepř (po třech kuličkách)
  • 2 bobkové listy
  • hrnek smetany (hustá kysaná je do kulajdy jako dělaná)
  • hladké mouky na 2 lžíce
  • 1 až 2 lžíce octa
  • 4 čerstvá vejce
  • sekaný kopr nesmí chybět (čerstvý, sušený, mražený)
Houby očistíme a nakrájíme je na větší kousky. Oloupané syrové brambory nakrájíme na kostičky a společně s houbami povaříme v osolené vodě, do které jsme přidali koření (kmín, nové koření, pepř, bobkový list). Když jsou brambory měkké přidáme smetanu s rozkvedlanou moukou, promícháme a krátce povaříme. Podle chuti kulajdu osolíme, okyselíme octem a přidáme nasekaný kopr. Rozklepneme čerstvá vejce a zlehka je upustíme do polévky. Tři minutky mírným varem povaříme a dalších 5 minut necháme vejce dojít mimo tepelný zdroj. Žloutky vajec musí být poloměkké a polévka navoněná houbami a koprem. Použijete-li vejce domácí, barva žloutku bude nepřekonatelná. Nic nebrání tomu, abychom polévku nalévali do talíře a pozvali všechny hladové ke stolu. V tomto případě to byla porce pro 2, ale vy si udělejte klidně plnej hrnec.
Ke kulajdě poznámka:
  • Vody nedávejte příliš, polévka by měla zůstat hustá.
  • Jestli se mohu přimluvit, tak vejce zkuste „zastřená“, jsou o mnoho lepší než vařená.
  • Jinak pozor, ať se polévka nepřekyselí; těžko potom doladit chuť do té patřičné akurátní podoby

Moje poznámky:

  • v jiných receptech jsem našel, že pod brambory s houbami se osmaží cibulka na másle
  • zvolil jsem jiný postup: nadrobno nasekanou cibuli jsem přidal do vody k bramborám a houbám – nebylo tyo špatné
  • neměl jsem třeskutě mnoho smetany a měl jsem pocit, že polévka je řídká: nenechal jsem se zviklat. Polévka dost zhoustla poté, co jsem do ní vložil vejce. Dal jsem jenom tři – a docela to stačilo.
Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.

%d bloggers like this: